Skip to main content

Sjaaltjesliedjes voor kinderen

Zwaaien. Zwieren. Draaien. Dwarrelen. Gooien. Verfrommelen. Verstoppen. Hoog. Laag. Langzaam. Snel. Met jongleersjaaltjes kun je alle kanten op. Het zijn kleurige, lichte, doorzichtige sjaaltjes waar je heerlijk mee kunt spelen, dansen en zingen.

Waarom sjaaltjes gebruiken?

Sensomotoriek: Zodra je een sjaaltje in je handen krijgt, raak je gefascineerd door het materiaal, de kleur, de beweging van het materiaal. Alle zintuigen gaan aan de slag. Heeft het een geurtje? Hoe voelt het in je handen of op je gezicht? Is het zacht of hard? Hoor je het ritselen tussen je vingers? Welke kleur heeft het? Kun je er doorheen kijken? En dan ga je ermee bewegen. Zwaaien, draaien, vouwen, gooien, verstoppen. Alles is mogelijk. Ideaal voor de sensomotorische ontwikkeling van het jonge kind. Door (senso)motoriek leren kinderen hun eigen lichaam kennen en via hun eigen lichaam de wereld om hen heen.

Sjaaltjes en leergebieden

Daarbij raakt het diverse leergebieden: bewegingsonderwijs (dansen, bewegen op muziek, jongleren, coördinatie), taal (woordenschat, luisteren, spreken), kunstzinnige oriëntatie (zingen, dansen, improviseren, spelen, fantaseren). Lees ook eens mijn blog Zingen en bewegen met sjaaltjes.

De jongleersjaaltjes zijn te verkrijgen bij o.a. de Kindermuziekwinkel en via de affiliate linkjes van Bol.com onderaan deze pagina.

Copyright

Nog even een reminder: op alle materialen en liedjes rust copyright. Dit wil zeggen dat ik toestemming moet geven wanneer je van mijn werk gebruik wil maken voor een eigen product of doeleind. Lees anders even mijn blog over dit onderwerp. Alvast bedankt!

© Toontje Hoger/Johanna Brouwers

© Illustraties:  Melonheadz Illustrating, Zip-a-Dee-Doo-Dah Designs

Bewegingskaarten voor sjaaltjes. Voor peuters en kleuters.

Sinds 2020 de populairste download, een kaartenset met 14 bewegingen die je kunt doen met de sjaaltjes. Leuk om te gebruiken tijdens een spel of kringactiviteit.

©Toontje Hoger Bewegingskaarten voor sjaaltjes

Sjaaltjesliedjes voor kleuters, thema Seizoenen

10 kinderliedjes met eenvoudige en bekende melodieën, zoals Een paddenstoel stond in het bos en Witte vlokjes. Onder elk lied staat een YouTube linkje van het liedje.

©Toontje Hoger Sjaaltjesliedjes Seizoenen

Sjaaltjesliedjes voor kleuters, thema Feest.

10 liedjes met eenvoudige en bekende melodieën, zoals Jingle bells en Mijn lieve mama. Onder elk lied staat een YouTube linkje van het liedje.

©Toontje Hoger Sjaaltjesliedjes Feest

Sjaaltjesliedjes voor peuters en kleuters. Thema Sinterklaas. Met link naar pagina.

4 Sinterklaasliedjes voor sjaaltjes. De video kun je ook gebruiken bij deze vier liedjes. Onder elk lied staat een YouTube linkje van het liedje.

©Sjaaltjesliedjes Sinterklaas

Video Meezingen Sinterklaasliedjes

Dansmateriaal