Skip to main content

Boomwhackers playalongs voor kleuters

De Boomwhackers Playalong video’s zijn speciaal gemaakt voor jonge kinderen. Behapbaar, langzaam tempo, laagdrempelig en leuk voor kleuters en kinderen van groep 3.

Hoe werkt het?

De video’s bestaan uit drie of vier delen die verschillen in tempo. Van heel langzaam tot snel. Maar, het snelste tempo is nog steeds relatief langzaam.

De gekleurde druppels, kerstballen, cadeautjes of sneeuwvlokjes komen overeen met de kleuren van de Boomwhackers. Elke keer als er een item naar beneden valt, tik je met de bijpassende kleur Boomwhacker op je hand of been. Zo ontstaat stapje voor stapje het liedje. De Boomwhackers Warming up video’s zijn ideaal om mee te beginnen. Hierna kun je beginnen met het kinderliedje. Boomwhackers Playalong lesbrief

Boomwhackers bestellen

Onderaan de pagina vind je meer informatie over Boomwhackers. Je kunt de Boomwhackers bestellen door op de affiliate linkjes te klikken. Dank je wel alvast wanneer je op deze manier deze leuke muziekinstrumenten besteld:)

Ik wens je veel plezier met muziek maken!

HERFSTLIEDJES

Boomwhackers warming-up: Herfst

Boomwhackers: Een paddenstoel stond in het bos

WINTERLIEDJES

Boomwhackers warming-up: Winter

Boomwhackers: ABC de poes liep in de sneeuw

LENTELIEDJES

Boomwhackers warming-up: Lente

Boomwhackers: Alle eendjes zwemmen in het water

SINTERKLAAS- en KERSTLIEDJES

Boomwhackers: Sinterklaasje bonne bonne

Boomwhackers: We wish you a merry christmas

Kleurennotatie voor kinderen

Xylofoon of klokkespel met gekleurde staafjes in Boomwhackers kleuren.

Kleurennotatie is een prachtige vorm voor kleuters om via kleuren in aanraking te komen met muzieknotatie. Het basisprincipe van kleurennotatie is een kleur die overeenkomt met een klank ofwel muzieknoot. Bijvoorbeeld: rood staat voor de noot C, oranje voor de noot D etc. De kinderen volgen de gekleurde noten en spelen het lied met handbellen of klokkenspel met gekleurde staafjes (in Boomwhackers kleuren). Heb je een piano of keyboard in de klas? Er zijn Boomwhackers stickers verkrijgbaar die je op de toetsen kunt plakken. Ideaal! Lees meer over kleurennotatie in mijn blog Kleurennotatie.

Ik wens je veel plezier met muziek maken!

‘K ZAG TWEE BEREN

Het lied bestaat uit kwartnoten en een paar achtste noten. Achtste noten kunnen wat lastiger zijn om te spelen, maar omdat dit een bekend liedje is, zullen de kinderen het hoogstwaarschijnlijk direct in het juiste ritme spelen. En wanneer ze dit niet doen, is het ook goed. Het gaat om de ervaring: zelf een liedje kunnen spelen met een instrument:) Toontje Hoger Ik zag twee beren Kleurennotatie

TWINKLE TWINKLE LITTLE STAR

Wie kent niet dit lief slaapliedje. Oorspronkelijk komt de tekst van een Engels gedichtje uit 1806. De melodie is zelfs nog ouder! In 1761 geschreven door verschillende componisten, inclusief Mozart! Het lied bestaat uit kwartnoten en halve noten. Dit maakt het vrij makkelijk om te spelen voor de kinderen. Toontje Hoger Twinkle twinkle little star Kleurennotatie

VADER JACOB

Vader Jacob is een kinderliedje dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt, waar het bekendstaat als Frère Jacques. Het lied gaat over een monnik, broeder Jacob, die zich heeft verslapen en echt wakker moet worden, want hij moet de klokken luiden! NB. vergeet niet de B noot (B staafje) te vervangen voor de Bes noot (Bes staafje). Toontje Hoger Vader Jacob Kleurennotatie

Boomwhackers muziekinstrumenten

Boomwhackers zijn leuke muziekinstrumenten waarmee je op een eenvoudige manier muziek kunt maken. Ze zijn geschikt voor alle leeftijden en dat maakt ze zo bijzonder. De kleuren van de buizen komen overeen met een muzieknoot ofwel een toon.

Er zijn twee setjes: de diatonische set en de chromatische set. Diatonisch wil zeggen ‘langs hele tonen’. Wanneer je bijvoorbeeld een liedje speelt op de piano en je gebruikt alleen de witte toetsen, dan speel je hele noten. Het is een goede set om mee te beginnen met kleuters en jonge kinderen.

Chromatisch betekent een reeks tonen die met steeds een halve toon omhoog of omlaag gaan. Op de piano zijn dit de zwarte toetsen. Deze set gebruik je met oudere kinderen, bijvoorbeeld vanaf groep 4. Ze noemen deze set ook wel een uitbreidingsset, omdat het meer mogelijkheden biedt. Samen met de diatonische set kun je nu meer liedjes spelen.  Voor We wish you a merry Christmas heb je deze set nodig.