In mijn vorige blog schreef ik over noten leren lezen en of dit belangrijk is. Ik schreef o.a. over kleurennotatie: muziek maken via kleuren. Voor kleuters is het een prachtige vorm om in aanraking te komen met muzieknotatie. Maar ik merkte dat er nog veel meer over te vertellen is. Kleurennotatie verdient zijn eigen blog. Dus, bij deze:)

Klinkende Kleuren

Muzieknoten (leren) lezen is dus niet altijd even makkelijk. Je moet vergelijken, noten vertalen naar klank en toon én vooral goed kijken: staat die noot nu op de tweede lijn of de derde lijn en staat hij nu óp de lijn of ertussen? De Jostiband heeft daar iets op gevonden: Klinkende Kleuren. Het is een kleurennotatie die helpt met het leren lezen van de traditionele muzieknotatie. Onder de notenbalk staat onder elke noot een gekleurd rondje met daarin de letternaam van de noot. Bijvoorbeeld, bij de noot C op de notenbalk, staat onder de notenbalk een geel bolletje met daarin de letter C. Superhandig en een goede eerste ervaring met muzieknotatie. Op hun website kun je het programma Klinkende Kleuren Muziekmaker downloaden. Met dit programma kun je eenvoudig liedjes vastleggen met de kleursymbolen van het Jostiband Orkest. Probeer het eens uit, het is erg leuk om te doen.

Boomwhackers

Van holle plastic buizen percussie-instrumenten maken … De Amerikaan Craig Ramsell kwam in de jaren negentig op dit lumineus idee. Elke buis heeft een kleur, zijn harmonisch afgestemd en voilà je hebt een volwaardig muziekinstrument. En om het aanleren van muziek te vergemakkelijken, kun je gebruik maken van de bijbehorende kleurennotatie. In het (muziek)onderwijs zijn Boomwhackers een groot succes. In 2015 waren ze zelfs het kindermuziekinstrument van het jaar! De kinderen vinden ze cool en ze zijn zeer makkelijk bespeelbaar. In groepsverband geeft het een gevoel van saamhorigheid en veel plezier.

De kleuren

De kleuren van Klinkende Kleuren en de Boomwhackers zijn compleet verschillend van elkaar. Ook al zegt je het misschien niets, maar de kleur van de noot C is bij Klinkende Kleuren geel en bij Boomwhackers is hij rood. De Jostiband heeft er onderzoek naar gedaan en zich verdiept in de kleurenleer. En Boomwhackers? Ik heb minstens een uur gezocht in Google en kwam tot de conclusie dat van diepgaand onderzoek wellicht geen sprake was. Als ik het verkeerd heb, mag je het mij laten weten. De kleuren van Boomwhackers zijn fel en helder en in de kleurennotatie van Klinkende Kleuren zit o.a. bruin, zwart en wit.

 

Klankende Kleuren: GEEL – BLAUW – BRUIN – GROEN – ROOD – WIT – ZWART

 

Boomwhackers: ROOD – ORANJE – GEEL – LICHTGROEN – DONKERGROEN – PAARS – ROZE

Kiezen?

Welke kleurennotatie werkt goed voor kleuters? Klinkende Kleuren of Boomwhackers? De Jostiband heeft er onderzoek naar gedaan. Zij hebben zich verdiept in de kleurenleer. De kleuren van Klinkende Kleuren zijn goed op elkaar afgestemd qua contrasten en tinten. Er zit een visie achter. In hun webshop vind je diverse boekjes met liedjes en ze hebben kleurenstickers om op je instrument te plakken. Het assortiment van Boomwhackers is echter nóg groter: klokkenspel, dobbelstenen, liedjes, bladmuziek, stickers, klankstaven, handbellen enz. En niet alleen dat. Het is op dit moment een populair item en basisscholen lopen er warm voor. Beiden opties zijn dus goed.

In de kleuterklas

Met mijn leerlingen maak ik gebruik van het Boomwhackers klokkenspel. De stemming is van C (3) tot en met F (4) en heeft twee extra klankstaafjes: de Bes en de Fis. De noot Bes zit bijvoorbeeld in het kinderliedje Op een grote paddenstoel en de Fis in Twee kleine eendjes van Herman Broekhuizen. Ik vind het een goed instrument om mee te werken. Hij oogt niet alleen vrolijk, maar klinkt ook zuiver en helder. En het inspireert de kinderen heb ik gemerkt. Aan de hand van bladmuziek (Boomwhackers kleurennotatie) kunnen ze nu zelf een liedje spelen. Misschien niet helemaal in de maat of in het juiste ritme, maar dat geeft niet. Het gaat om de ervaring, toch? Je kunt ook Boomwhackers stickers op je bestaande klokkenspel plakken. Hetzelfde principe.

Kortom

Kortom … het maakt niet uit welke kleurennotatie je kiest. Het komt op hetzelfde neer en dat is muziek maken. Op een speelse manier leer je over het bestaan van muzikale afspraken (notenschrift), het is leerzaam en laagdrempelig. Je volgt de kleuren en je maakt muziek. Hoe mooi is dat? En volgens de Jostiband is de kans groot dat je op den duur ook het gewone notenschrift zult begrijpen 🙂

Hieronder vind je een leuke muziekactiviteit waarbij je een klokkenspel met Boomwhackers kleuren én de LENTE-liedjes nodig hebt. Heel veel plezier 🙂

Muziekactiviteit
Welk liedje?

De kleuters gaan raden welk liedje jij speelt op het klokkenspel. Het zijn bekende liedjes die zij wellicht al een keer in klas hebben gezongen. Speel het liedje in een rustig tempo. De kinderen mogen tijdens jouw spel nog niets zeggen. Als je klaar bent met het lied mogen ze gaan raden. Zing het liedje daarna met elkaar. Geef eerst de juiste begintoon aan en begin dan met zingen. Door dit te doen, wordt het liedje in dezelfde toonsoort gezongen en voor de muzikale vorming is dat top 🙂

Lente-liedjes
  1. Mieke heeft een lammetje; Wat zou de lente zijn zonder lammetjes. Zoals ze huppelen door de wei en soms van die vreemde bokkensprongen maken, maakt je toch gewoon vrolijk? Het is een lief klein liedje met een bekende melodie (Mary had a little lamb). Het is een makkelijk lied om te spelen, want het heeft maar drie noten: C, D en E. Ideaal om mee te beginnen.
  2. Schaapje, schaapje; We blijven nog even bij de schaapjes, alleen nu bij moeder schaap. Het is een oud volksliedje met een eenvoudige melodie. Het lied heeft behalve kwartnoten ook achtste noten. Achtste noten worden ook wel ‘snelle noten’ genoemd, omdat ze sneller worden gespeeld dan kwartnoten.  Dit is niet helemaal waar, maar we houden de muziektheorie voor later. Je zult de achtste noten waarschijnlijk al automatisch sneller spelen, omdat je de melodie van dit liedje kent. Dus voor nu is het goed.
  3. Alle eendjes; Heb je ook al jonge eendjes gezien? Wat zijn ze toch schattig. Dit kinderliedjes van vroeger blijven leuk om te zingen. Dit liedje is iets moeilijker om te spelen. Er zitten meer noten in (van noot F tot en met noot D) en de noot B in het klokkenspel moet vervangen worden door de noot Bes (ander staafje plaatsen). Maar laat je door deze extra handeling niet afschrikken. Stap voor stap de noten volgen en je zult zien, het valt mee.
  4. Alles blij maakt de mei; Een oud Duits volksliedje met twee tekstvarianten. We hebben gekozen voor de meer eenvoudige variant en daar het tweede couplet van. Alles blij maakt de mei, want de winter is voorbij. Heerlijk! Het lentezonnetje voelt alweer zo warm. Het Bes staafje houd je nog even op het klokkenspel, want ook dit lied is in dezelfde toonsoort geschreven als Alle eendjes. Geen achtste noten, alleen kwartnoten. Eenvoudig om te spelen dus.

 

De links in deze blog brengen je naar de genoemde muziekinstrumenten. Het is geen Affliliate Marketing. De Kindermuziekwinkel heeft een breed en rijk assortiment aan schoolinstrumenten voor kinderen. Via deze links willen wij hen graag steunen met hun missie die ook de onze is, namelijk muziek de klas in te brengen.

 

Leave a Reply