Skip to main content

Badeendje Bas en de troep in de zee

Heb jij al aandacht besteed aan milieuproblemen met jouw kleuters? Een onderwerp als plastic troep in de zee kan ingewikkeld zijn voor jonge kinderen, maar dat hoeft niet! Badeendje Bas brengt een positieve boodschap voor kleuters over de troep in de zee in een digitaal prentenboek met een bijbehorend lespakket. Ook zijn we druk bezig om dit verhaal in boekvorm uit te brengen:) We houden je op de hoogte!

Jong geleerd oud gedaan

‘Badeendje Bas en de troep in de zee’ is ontwikkeld door muziekleerkracht en juf Joanna Brouwers en illustratrice Anna Heimensen. Het idee ontstond om een lespakket en digitaal prentenboek te maken, omdat het nieuws over de plastic troep in de zee ons diep raakte. Onze doelgroep werd de kleuter. Niet alleen omdat wij beiden graag met kleuters werken, maar ook omdat wij geloven in het motto jong geleerd, oud gedaan. Samen met de prachtige illustraties en vier leuke liedjes is het een mooi geheel geworden.

Badeendje Bas verzint een plan

BADEENDJE BAS vliegt mee op de rug van Meeuw. Door een luchtkoprol van Meeuw valt badeendje Bas in een rivier en drijft langzaam met de stroming mee richting zee. Daar ontmoet hij Inktvis en Walvis. Walvis voelt zich helemaal niet lekker. Hij klaagt over de troep in de zee en heeft buikpijn van al het plastic in zijn buik. Badeendje Bas wil heel graag helpen. De rommel moet uit de zee, vindt hij. Samen met zijn nieuwe vrienden bedenkt Badeendje Bas een plan …

Lespakket

Het lespakket bestaat uit een introductieles, muziekles, dramales en dansles. De lesdoelen van alle lessen sluiten aan bij kerndoel 54 van ‘Kunstzinnige Oriëntatie’ en kerndoel 39 van ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’. Wil je graag het lespakket bestellen, neem dan contact met mij op via de mail. Voor € 3,95 inclusief 9% BTW krijg je de vier lessen in pdf bestand en de mp3 voor de dansles.

Copyright

Nog even een reminder: op alle materialen en liedjes rust copyright. Dit wil zeggen dat ik toestemming moet geven wanneer je van mijn werk gebruik wil maken voor een eigen product of doeleind. Lees anders even mijn blog over dit onderwerp. Alvast bedankt!

© Toontje Hoger/Johanna Brouwers

© Illustraties:  Anna Heimensen

Introductieles

In de introductieles wordt er gepraat over troep/afval op het land, het strand en in de zee. De kinderen gaan kijken naar de video van het prentenboek en luisteren naar de vier liedjes. Ze maken kennis met Badeendje Bas en zijn vrienden.

Lesdoelen

 • De leerling maakt kennis met het thema Afval
 • De leerling kan afvalmateriaal op kenmerk sorteren
 • De leerling weet wat afval is, waar het vandaan komt en hoe met afval om te gaan
 • De leerling leert met respect om te gaan met natuur en milieu
 • De leerling leert eigen verantwoordelijkheid te nemen

Muziekles

De kinderen leren het liedje ‘Ruim de rommel op’. Ze marcheren in de maat en ruimen afvalmateriaal op en doen dit in plastic zakken. Op een speelse manier leren de kinderen maat en tempo van muziek in bewegingen weer te geven.

Lesdoelen

 • De leerling zingt in groepsverband een eenstemmig lied
 • De leerling kan maat en tempo van muziek in beweging weergeven

Dramales

De kinderen zien YouTube filmpjes van jonge eendjes, meeuwen, walvissen en een inktvis. Ze bewegen zoals de dieren uit het verhaal en leren de bewegingen te koppelen aan bijbehorende woorden, bijvoorbeeld waggelen, zweven, vliegen etc.

Lesdoelen

 • De leerling beeldt de bewegingen van dieren uit
 • De leerling kan in zijn spel gebruik maken van stem, taal, beweging en mimiek
 • De leerling breidt zijn woordenschat uit

Dansles

De kinderen bewegen op verschillende muziekstukjes. Elk muziekstukje past bij een dier uit het verhaal. Eerst gaan ze luisteren naar het muziekstukje en bedenken welk dier daarbij past en daarna gaan ze bewegen/dansen als het dier.

Lesdoelen

 • De leerling drukt zichzelf uit in dans en gebruikt daarbij de sfeer van de muziek
 • De leerling kan bewegingen van dieren in eenvoudige dansbewegingen vormgeven
 • De leerling ontdekt spelenderwijs de danselementen ruimte, tijd en kracht