Skip to main content

Zwaaien. Zwieren. Draaien. Dwarrelen. Gooien. Verfrommelen. Verstoppen. Hoog. Laag. Langzaam. Snel. Links. Rechts. Onderdoor. Achterlangs.

Met jongleersjaaltjes kun je alle kanten op. Het zijn kleurige, lichte, doorzichtige sjaaltjes waarmee je heerlijk kunt spelen, dansen en zingen. Kleuters zijn er gek op. Daarom zijn ze ook zo leuk om te gebruiken in je muziekles of gewoon als kringactiviteit. Maar ze bieden natuurlijk veel meer dan alleen plezier. Een aantal voordelen.

Zintuigen

Kinderen leren de wereld kennen door indrukken die zij krijgen via de zintuigen, beweging en ontdekken. Wanneer je een kind een sjaaltje geeft, gaan alle zintuigen meteen aan het werk.  Ze raken gefascineerd door het materiaal, de kleur en de beweging van het materiaal. Voelt het hard of zacht? Is het zwaar of is het licht van gewicht? Wanneer je ermee speelt, knispert en ritselt het in je handen. En dan de kleuren! Ik heb een oranje sjaal, welke kleur heb jij? En je kunt er ook nog doorheen kijken!

Bewegen

En dan ga je met het sjaaltje bewegen. Je ontkomt er niet aan. Als je het omhoog gooit, kun je het makkelijk vangen. En als je het laat vallen, dan zweeft het elegant op de grond. Je kunt het sjaaltje verfrommelen in je handen en langzaam tevoorschijn laten komen. Als een vlindertje uit zijn cocon. Je kunt het wapperen als een vlaggetje, draaien als molen en van links naar rechts zwaaien. Met één hand, met twee handen of tussen wijsvinger en duim (pincetgreep). De peuter en kleuter leert hierdoor niet alleen onderscheid te maken tussen de linker- en de rechterkant van het lichaam (lateralisatie), maar het ontwikkelt ook zijn fijne motoriek en sensomotoriek.

Dansen

Wanneer je danst met het sjaaltje, wappert het sierlijk met je mee. Het daagt uit tot improvisatie en het prikkelt de fantasie. Ben je een fee, een vogeltje of gewoon een meisje of jongen die zich laat meeslepen met de muziek. Een speellokaal leent zich hier bij uitstek voor. Niets is zo heerlijk om spelenderwijs een ruimte te ontdekken en verschillende manieren van voortbewegen in dans te onderzoeken. Je gebruikt hierbij je fantasie én je ervaart de mogelijkheden tot het uiten van emoties. Twee vliegen in één klap!

Zingen en bewegen

Samen zingen geeft plezier. Samen zingen en bewegen geeft nog meer plezier en is een prachtige combinatie voor peuters en kleuters. Door te bewegen op muziek leert het kind al bewegend dat muziek snel, langzaam, hoog of laag kan zijn en het ervaart daarbij de maat en tempo van muziek. Doe je dit met een voorwerp, in dit geval een jongleersjaaltje, dan versnelt en versterkt dit het leerproces. Zing maar eens ‘Lang zal zij leven’ en gebruik daarbij het sjaaltje. Het wordt er niet alleen vrolijker van, maar je beweegt en zwaait automatisch mee op de maat van het lied en wedden dat je op ‘Hoera’ het sjaaltje hoog de lucht in gooit?

Sjaaltjesliedjes

Natuurlijk kun je zelf aan de slag gaan met de jongleersjaaltjes. Maar, als ik je mag inspireren en/of helpen met de liedjes, dan doe ik dat graag. Toen ik de 10 jongleersjaaltjes in huis kreeg via de Kindermuziekwinkel, ben ik direct vol enthousiasme aan de slag gegaan met schrijven, componeren en zingen van sjaaltjesliedjes voor peuters en kleuters.

De liedjes, thema Seizoenen en Feest, hebben een bekende en/of eenvoudige melodie. Dit vereenvoudigt het aanleren van het lied en kun je sneller overgaan tot het zingen én bewegen met de sjaaltjes. De teksten zijn aangepast aan een thema. Bijvoorbeeld de melodie Vader Jacob heeft als titel Witte vlokjes en de tekst gaat over de Winter.

14 bewegingskaarten

We hebben ook 14 bewegingskaarten voor de sjaaltjes gemaakt. Op een A5 kaart staat voorop een kleurige abstracte illustratie die een beweging voorstelt, bijvoorbeeld zwaaien, en op de achterkant staat de instructie van deze beweging en een aantal extra mogelijkheden. Leuk om te gebruiken tijdens een spel of kringactiviteit. Laat een kaart zien en de kinderen doen de beweging na aan de hand van de illustratie op de kaart. Gebruik ze in de speelzaal, buiten, met of zonder muziek, met z’n tweetjes of met een groep. Plezier gegarandeerd! Ga naar mijn websitepagina voor meer informatie over sjaaltjesliedjes.

Waar koop je de jongleersjaaltjes?

Dit vraag je je nu wellicht af. Ik heb de jongleersjaaltjes aangeschaft via de Kindermuziekwinkel. Persoonlijk vind ik dit de beste kindermuziekwinkel in Nederland. Ze zijn gespecialiseerd in de verkoop en advies van muziekinstrumenten voor kinderen en verkopen werkelijk van alles. Van maracas tot Boomwhackers tot jongleersjaaltjes! Bezoek eens hun website, het is de moeite waard!

Ik wens je heel veel plezier met de sjaaltjes en ik hoop dat dit kleurrijke materiaal ook veel kleur brengt in je klas, groep of huiskamer?