Skip to main content

Mijn lichaam

Bewegen in een driekwartsmaat

1-2-3

Geef elk kind een sjaaltje. Zet de mp3 ‘3/4 maat’ aan. Beweeg het sjaaltje op de maat van de muziek, laat het zwieren van rechts naar links, boven naar beneden, eigenlijk alle kanten op en op alle manieren die jij leuk vindt. Let er op dat het accent van de bewegingen op de eerste tel is.

Ga lopen in de maat en beweeg ondertussen ook je sjaal in de maat van de muziek. Maak kleine rondjes, loop opzij, ga hoog op je tenen staan en weer terug (hoog-laag).

Vorm een lange rij (als een slang) en laat de kinderen achter jou aan lopen en bewegen in de maat. Het sjaaltje beweeg je van links naar rechts boven je hoofd. Maak gebruik van het het hele speellokaal.

Vorm met de kinderen twee cirkels; een binnen en een buiten cirkel. De kinderen gaan tegenover elkaar staan of zitten. Spreek met de kinderen af dat de binnencirkel, cirkel 1 is en de buitencirkel, cirkel 2. Elk kind van cirkel 1 verzint een beweging met zijn sjaal, het kind dat tegenover hem zit doet zijn beweging na. Spreek met de kinderen af dat de bewegingen rustig en vloeiend zijn. Wanneer jij ‘cirkel 2’ roept, verzint het kind van cirkel 2 een beweging, het kind van cirkel 1 doet de beweging na.

STA STIL

Vertel de kinderen dat ze nu zelf mogen bewegen met hun sjaaltje op de muziek. Wanneer jij de muziek uitzet, staan zij ook stil. Hun sjaaltje zal waarschijnlijk nog even nabewegen, maar daar is niet aan te ontkomen natuurlijk. Wie nog beweegt is af en gaat op een bankje zitten. Wie blijft er over?

VANG!
Zet de mp3 ‘3/4 maat’ aan. Laat de kinderen hun sjaaltjes op de maat bewegen. Wanneer jij ineens 1-2-3 roept (op de maat) moeten de kinderen hun sjaaltje op tel 3 hoog de lucht in gooien. Ze staan stil net zolang hun sjaaltje de grond raakt. Dan begint het spel opnieuw.

©Driekwartsmaat – mp3