Skip to main content

De flat van tante Jet en het liedje Met de lift

KINDERBOEKENWEEK 2023. We hebben er keihard aan gewerkt! Ik zag Kinderen voor Kinderen al voorbij komen met hun nieuwe lied en dacht oh jee, ik moet opschieten..

Het liedje komt jullie misschien al wel bekend voor. Ik heb een ‘oud’ kinderliedje, Met de lift, van mij opnieuw ingezongen en bewerkt. Er moest een verhaaltje bij het liedje had ik besloten en het prentenboek De flat van tante Jet ontstond. Mijn zoon, Mathijn van Kouwen, grafisch ontwerper & illustrator, heeft de illustraties gemaakt. Wat een leuke samenwerking was dat. Je kunt hem vinden op Instagram @mathijnfordesign.

We zijn trots op het eindresultaat. Ik hoop dat je het verhaal en liedje goed kunt gebruiken voor Kinderboekenweek, thema Bij mij thuis. Heel veel plezier met luisteren en zingen!

Zingen & Bewegen

INLEIDING
Wie is er wel eens mee geweest met een lift? Hoe ging dat? Wat moet je doen in een lift? Hoe voelt dat? De lift neemt je mee omhoog of omlaag. Doe de beweging van een lift voor die omhoog gaat (reik met je armen naar de lucht) en doe de beweging na van een lift die naar beneden gaat (ga licht op je hurken zitten). Hoe hoog ben je wel eens geweest? Welk cijfer was dat?

KERN
Laat de video ‘Met de lift’ zien. Zeg het lied couplet voor couplet op (of zing het voor) en maak de passende bewegingen bij de coupletten, vraag de kinderen mee te doen:

  • Ga je met mij mee omhoog: van kleine hurkzit tot reiken met de armen naar de lucht
  • Ga je met mij mee omlaag: van staan met armen in de lucht naar kleine hurkzit
  • Ik vlieg zo hoog tot aan de zon: van kleine hurkzit tot reiken met de armen naar de lucht en maak met de handen een ronde vorm (zon)
  • en weer terug waar ik begon: van staan met armen in de lucht naar kleine hurkzit
  • Stap maar in en druk op 10: ga rechtop staan en geef met je vingers het getal 10 aan
  • of wil jij naar 5 misschien: geef met je vingers het getal 5 aan
  • Ga je met mij mee omhoog: van kleine hurkzit tot reiken met de armen naar de lucht
  • of omlaag: van staan met armen in de lucht naar kleine hurkzit

Laat de video nog een keer zien en vraag de kinderen mee te bewegen.

SLOT
Herhaal het lied nog een aantal keren, zodat de kinderen uiteindelijk mee kunnen zingen en mee kunnen bewegen. Uitbreiding: Zing het lied ook eens met de stiltestem: je zingt in je hoofd en maakt daarbij geen geluid. Een melodie zingen in het hoofd is een effectieve manier om de muzikale en creatieve ontwikkeling te bevorderen en om tevens goed te leren zingen.

Versje Met de lift

Tante Jet woont in een flat

Bijna op het dak

Ik kijk omhoog voorbij de bomen

en weet hoe daar te komen

 

Met de lift, een kamertje dat kan vliegen

Op en neer in grote vaart

En het heeft geen trappen

Je hoeft alleen maar in te stappen

 

We drukken op een grote knop

Rommeldebommel, hoor ik daar

De lift komt naar benee

Nog even, dan ik ga lekker mee

 

Er staan cijfers op de muur

1 2 3 en nog veel meer

“Waar gaan we nu naartoe?”

“Tien, papa, tien en ik weet ook hoe.”

 

 

 

Ik druk op knopje tien

De deur gaat langzaam dicht

“Daar gaan we, lieve Beer.”

Best spannend elke keer

 

7, 8, 9 en daar is cijfer 10

Ping! en open gaat de deur,

de reis is weer voorbij

Dit ging veel te snel voor mij

 

Bij de deur staat zij te wachten

Ik ren het laatste stukje

“Weet je, tante Jet,

ik wil ook wel wonen

in een flat.”

Kinderboekenweek 2023 Bij mij thuis

Kinderboekenweek is van 4 oktober t/m 15 oktober 2023.

Bij mij thuis kunnen we elke avond lezen voor het slapengaan. Bij mij thuis kun je heel ver boven de stad uitkijken. Bij mij thuis vieren we het Suikerfeest. Bij mij thuis wonen twee mama’s. Bij mij thuis eten we elke vrijdag patat. Bij mij thuis zijn alle deuren breed genoeg voor de rolstoel van mijn broertje. Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? Bij iedereen is het thuis anders. We kunnen zo veel van elkaar leren, lees mee!

Het verhaal De flat van tante Jet en het liedje Met de lift past heel goed bij het boek Dit is mijn huis van Isabelle de Ridder en Hiky Helmantel. Het is een informatief prentenboek voor kinderen vanaf 5 jaar over wonen in de wereld. Ze leren meer over allerlei soorten huizen, zoals een flat en een woonboot, over hoe we huizen bouwen, welke kamers er zijn in een huis en hoe de dieren wonen. Tevens heeft de kleuteruniversiteit heeft er een leuk project bij gemaakt.

Onderstaande boeken kun je bestellen door op het affiliate linkje te klikken. Dank je wel alvast, wanneer je op deze manier een boek besteld.