Skip to main content

Badeendje Bas en de troep in de zee

Badeendje Bas zwemt tussen de plastic troep in de zee.

Heb jij al aandacht besteed aan milieuproblemen met jouw kleuters? Een onderwerp als milieuvervuiling kan ingewikkeld zijn voor jonge kinderen, maar dat hoeft niet! Badeendje Bas brengt een positieve boodschap voor kleuters over plastic troep in de zee in een digitaal prentenboek met bijbehorende lessen en muziek.

Het verhaal van Badeendje Bas

In dit hartverwarmende verhaal komt Badeendje Bas per ongeluk in de zee terecht. Daar ontmoet hij Walvis. Walvis heeft pijn in zijn buik van de troep in de zee. Badeendje Bas verzint samen met Inktvis een plan om hier iets aan te doen. Gelukkig is de Koning van het Land het helemaal eens met de dieren. De zee moet weer schoon zijn! De kinderen zullen al snel Badeendje Bas en zijn vrienden in hun armen sluiten en meedenken hoe niet alleen de zee, maar ook de aarde schoon te houden. De vier liedjes en de lessen maken het tot een mooi geheel.

Veel plezier met onze kleine grote held Badeendje Bas!

© Liedjes: Johanna Brouwers/Toontje Hoger

© Illustraties: Anna Heimensen

Digitaal prentenboek

Slotlied Ruim de rommel op

INTRODUCTIE LES

Je begint met de introductie les. In deze les wordt er gepraat over troep op het land, het strand en in de zee. De kinderen gaan kijken naar de video/het digitaal prentenboek en luisteren naar de vier liedjes. Ze maken kennis met Badeendje Bas en zijn vrienden.

©Badeendje Bas introductieles

MUZIEKLES

De muziekles volgt op de introductie les. In deze les leer je de kinderen het liedje ‘Ruim de rommel op’ aan. Ze gaan in de maat marcheren en ruimen de rommel op. Op een speelse manier leren de kinderen maat en tempo van muziek in bewegingen weer te geven.

©Badeendje Bas Muziekles

DRAMALES

De dramales is in het klaslokaal. De kinderen staan voor hun stoeltjes. Deze les vereist niet veel ruimte. Je laat de kinderen YouTube filmpjes zien van jonge eendjes, meeuwen, walvissen en een inktvis. Samen met jou gaan de kinderen bewegen zoals de dieren uit het verhaal en leren zij de bewegingen van de dieren te koppelen aan de bijbehorende woorden, zoals waggelen, duiken, zweven.

©Badeendje Bas Dramales

DANSLES

De dansles geef je in het speellokaal. De dansles is een wisselwerking tussen beweging en beleving. De kinderen gaan bewegen op verschillende muziekstukjes. Elk muziekstukje past bij een dier uit het verhaal.

©Badeendje Bas Dansles

Kinderboeken over Milieu