BADEENDJE BAS EN DE TROEP IN DE ZEE

Heb jij al aandacht besteed aan milieuproblemen met jouw kleuters? Een onderwerp als milieuvervuiling kan ingewikkeld zijn voor jonge kinderen, maar dat hoeft niet! Badeendje Bas brengt een positieve boodschap voor kleuters over plastic troep in de zee in een digitaal prentenboek met bijbehorende lessen en muziek.

‘Badeendje Bas en de troep in de zee’ is ontwikkeld in samenwerking met illustratrice Anna van der Goot. De liedjes zijn geschreven door Johanna Brouwers. Het idee ontstond om een lespakket en digitaal prentenboek te maken, omdat het nieuws over de plastic troep in de zee mij en Anna diep raakte. Onze doelgroep werd de kleuter, omdat wij geloven in het motto jong geleerd, oud gedaan.

Veel plezier met onze kleine grote held Badeendje Bas!

© Liedjes: Johanna Brouwers/Toontje Hoger

© Illustraties: Anna van der Goot

BADEENDJE BAS vliegt mee op de rug van Meeuw. Door een luchtkoprol van Meeuw valt Badeendje Bas in een rivier en drijft langzaam met de stroming mee richting zee. Daar ontmoet hij Inktvis en Walvis. Walvis voelt zich helemaal niet lekker. Hij klaagt over de troep in de zee en heeft buikpijn van al het plastic in zijn buik. Badeendje Bas wil heel graag helpen. De rommel moet uit de zee, vindt hij. Samen met zijn nieuwe vrienden bedenkt Badeendje Bas een plan …

BOOMWHACKERS PLAYALONG

Je kunt het slotlied ‘Ruim de rommel op’ nu ook met Boomwhackers spelen. De Boomwhackers Playalong is geschreven voor een diatonische Boomwhackers set, deze buizen gaan van C tot C. Wanneer een visje naar beneden zwemt, tik je met de Boomwhacker. De video heeft drie delen: langzaam, iets sneller en snel tempo. Het laatste tempo is niet té snel en nog steeds te behappen voor de kleuter.

INTRODUCTIE LES

Je begint met de introductie les. In deze les wordt er gepraat over troep op het land, het strand en in de zee. De kinderen gaan kijken naar de video/het digitaal prentenboek en luisteren naar de vier liedjes. Ze maken kennis met Badeendje Bas en zijn vrienden.

MUZIEKLES

De muziekles volgt op de introductie les. In deze les leer je de kinderen het liedje ‘Ruim de rommel op’ aan. Ze gaan in de maat marcheren en ruimen de rommel op. Op een speelse manier leren de kinderen maat en tempo van muziek in bewegingen weer te geven.

DRAMALES

De dramales is in het klaslokaal. De kinderen staan voor hun stoeltjes. Deze les vereist niet veel ruimte. Je laat de kinderen YouTube filmpjes zien van jonge eendjes, meeuwen, walvissen en een inktvis. Samen met jou gaan de kinderen bewegen zoals de dieren uit het verhaal en leren zij de bewegingen van de dieren te koppelen aan de bijbehorende woorden, zoals waggelen, duiken, zweven.

DANSLES

De dansles geef je in het speellokaal. De dansles is een wisselwerking tussen beweging en beleving. De kinderen gaan bewegen op verschillende muziekstukjes. Elk muziekstukje past bij een dier uit het verhaal. Eerst gaan ze luisteren naar het muziekstukje en bedenken welk dier daarbij past en daarna mogen ze gaan bewegen/dansen als het dier.