BADEENDJE BAS EN DE TROEP IN DE ZEE

Leuk voor Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen!

Heb jij al aandacht besteed aan milieuproblemen met jouw kleuters? Een onderwerp als milieuvervuiling kan ingewikkeld zijn voor jonge kinderen, maar dat hoeft niet! Badeendje Bas brengt een positieve boodschap voor kleuters over plastic troep in de zee in een digitaal prentenboek met bijbehorende lessen en muziek.

Dit boek en bijgaande lessen zijn ideaal om te gebruiken voor Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen! In dit hartverwarmende verhaal komt Badeendje Bas per ongeluk in de zee terecht. Daar ontmoet hij Walvis. Walvis heeft pijn in zijn buik van de troep in de zee. Badeendje Bas verzint samen met Inktvis een plan om hier iets aan te doen. Gelukkig is de Koning van het Land het helemaal eens met de dieren. De zee moet weer schoon zijn! De kinderen zullen al snel Badeendje Bas en zijn vrienden in hun armen sluiten en meedenken hoe niet alleen de zee, maar ook de aarde schoon te houden. De vier liedjes en de lessen maken het tot een mooi geheel.

‘Badeendje Bas en de troep in de zee’ is ontwikkeld in samenwerking met illustratrice Anna Heimensen. De liedjes zijn geschreven door Johanna Brouwers. Het idee ontstond om een lespakket en digitaal prentenboek te maken, omdat het nieuws over de plastic troep in de zee mij en Anna diep raakte. Onze doelgroep werd de kleuter, omdat wij geloven in het motto jong geleerd, oud gedaan.

Veel plezier met onze kleine grote held Badeendje Bas!

© Liedjes: Johanna Brouwers/Toontje Hoger

© Illustraties: Anna Heimensen

BADEENDJE BAS vliegt mee op de rug van Meeuw. Door een luchtkoprol van Meeuw valt Badeendje Bas in een rivier en drijft langzaam met de stroming mee richting zee. Daar ontmoet hij Inktvis en Walvis. Walvis voelt zich helemaal niet lekker. Hij klaagt over de troep in de zee en heeft buikpijn van al het plastic in zijn buik. Badeendje Bas wil heel graag helpen. De rommel moet uit de zee, vindt hij. Samen met zijn nieuwe vrienden bedenkt Badeendje Bas een plan …

BOOMWHACKERS PLAYALONG

Je kunt het slotlied ‘Ruim de rommel op’ nu ook met Boomwhackers spelen. De Boomwhackers Playalong is geschreven voor een diatonische Boomwhackers set, deze buizen gaan van C tot C. Wanneer een visje naar beneden zwemt, tik je met de Boomwhacker. De video heeft drie delen: langzaam, iets sneller en snel tempo. Het laatste tempo is niet té snel en nog steeds te behappen voor de kleuter.

INTRODUCTIE LES

Je begint met de introductie les. In deze les wordt er gepraat over troep op het land, het strand en in de zee. De kinderen gaan kijken naar de video/het digitaal prentenboek en luisteren naar de vier liedjes. Ze maken kennis met Badeendje Bas en zijn vrienden.

©Badeendje Bas introductieles

MUZIEKLES

De muziekles volgt op de introductie les. In deze les leer je de kinderen het liedje ‘Ruim de rommel op’ aan. Ze gaan in de maat marcheren en ruimen de rommel op. Op een speelse manier leren de kinderen maat en tempo van muziek in bewegingen weer te geven.

©Badeendje Bas Muziekles

DRAMALES

De dramales is in het klaslokaal. De kinderen staan voor hun stoeltjes. Deze les vereist niet veel ruimte. Je laat de kinderen YouTube filmpjes zien van jonge eendjes, meeuwen, walvissen en een inktvis. Samen met jou gaan de kinderen bewegen zoals de dieren uit het verhaal en leren zij de bewegingen van de dieren te koppelen aan de bijbehorende woorden, zoals waggelen, duiken, zweven.

©Badeendje Bas Dramales

DANSLES

De dansles geef je in het speellokaal. De dansles is een wisselwerking tussen beweging en beleving. De kinderen gaan bewegen op verschillende muziekstukjes. Elk muziekstukje past bij een dier uit het verhaal.

©Badeendje Bas Dansles

Kinderboeken over Milieu