Over Toontje Hoger

“Mijn naam is Joanna Brouwers. Ik ben leerkracht Basisonderwijs met als specialisatie Muziek en Engels. Ik ben zangeres, schrijf mijn eigen liedjes en zing in een band. Fotograferen, schilderen en dansen doe ik ook graag. Mijn favoriete muziekstuk is ‘Moonlight Sonata’ van Beethoven. Sinds september 2016 ben ik de trotse eigenaar van mijn muziekpraktijk Toontje Hoger in Putten.

Even een kijkje in het verleden. In mijn tijd op de basisschool werd elke dag gezongen en we kregen wekelijks blokfluitles. Muziekles hoorde bij het curriculum van de school. Het was net zo gewoon als reken- en taalles. Helaas veranderde dit enorm in de jaren tachtig. Cognitieve vakken ofwel ‘werken met je hoofd vakken’ kregen prioriteit boven de expressievakken, zoals muziek, drama, tekenen en handvaardigheid. Dit ging ten koste van de creatieve, sociale en motorische ontwikkeling van het kind.

Snel terug naar nu. Gelukkig ziet de overheid in dat er een groot draagvlak is in de huidige samenleving voor meer en beter cultuuronderwijs: ‘Goed cultuuronderwijs is belangrijk en zorgt voor meer creativiteit in de samenleving’. En zo is het ook. Creativiteit helpt je buiten de gebaande paden te denken. In deze huidige maatschappij, die in rap tempo verandert, is het ontwikkelen van je creativiteit daarom belangrijker dan ooit. En muziekonderwijs draagt o.a. bij aan deze ontwikkeling.

Bij Toontje Hoger krijgen kinderen in een muziekles alle ruimte om expressief te zijn én te werken. Alleen dan krijgt hun creativiteit namelijk de kans om te groeien en bloeien. Als kinderen zich niet op hun gemak voelen óf als kinderen het idee krijgen dat ze in een expressievak niet hun gevoel of eigen ideeën kwijt kunnen, dan stagneert de creativiteitsontwikkeling. En dat is nu net niet de bedoeling.

Dus, je bent van harte welkom bij Toontje Hoger. Voor mijn collega's van de basisschool bied ik volwaardige en leuke kinderliedjes en muzieklessen. Voor mijn piano- en muziekleerlingen bied ik een veilige leeromgeving én de ruimte om je als leerling creatief te ontwikkelen op jouw eigen wijze en in jouw eigen tempo.

Bij Toontje Hoger is iedereen een kunstenaar. Samen gaan we het avontuur aan van muziek. Samen hebben we plezier en samen zingen we gewoon een toontje hoger!”

Joanna BrouwersMuzieklessentoontjehoger