GIGANTISCH MOOI

KINDERBOEKENWEEK 2022

De Kinderboekenweek 2022 heeft als thema Gi-ga-groen! Wat een prachtig thema! Kinderen bewust maken hoe mooi de natuur is, is zo ontzettend waardevol. Zeker in de tijd waarin we nu leven. Het nieuws staat bol van slecht nieuws over de natuur. Denk maar aan klimaatverandering, uitsterven van dieren, milieuvervuiling. Natuurlijk is het belangrijk hier ook aandacht aan te besteden. Een goede tegenhanger van al dit nieuws is, laten zien hoe mooi de natuur is. Hoe gigantisch mooi. Je wordt er blij van en geeft ontspanning. Laten we er daarom heel zuinig op zijn.

Natuurlijk heb ik weer een lied geschreven voor Kinderboekenweek. Het lied ‘Gigantisch mooi’ laat de schoonheid van de natuur zien via prachtige kleurrijke foto’s. De kinderen zien een jonge olifant, een vlinder, een bergtop en nog veel meer. Het refrein van dit vrolijke liedje is eenvoudig en makkelijk mee te zingen voor de kleuters. Het lied is ook geschikt voor de middenbouw. Voor hen heb ik een meezingversie gemaakt zónder begeleiding. Ook leuk voor bijvoorbeeld kinderkoor of weekopening of weeksluiting. En, niet te vergeten, het liedje wordt ook ondersteund met Nederlands met gebaren.

Ik wens je veel plezier met zingen!

Zoek je nog iets heel anders? Ik heb mooie soundscapes gemaakt: bosgeluiden, zeegeluid en tuingeluiden. Soundscape is afgeleid van landscape. Het zijn geluiden uit de natuur. Bijvoorbeeld van de regen, wind, vogels, zee. Vaak worden ze gebruikt voor meditatie, mindfulness of gewoon voor een rustmomentje. Je kunt de soundscape bijvoorbeeld gebruiken bij binnenkomst klas, tijdens een kringspel (concentratiespel), een rustmoment (even de ogen sluiten) of tijdens binnenspelen. Wil je de soundscapes langere tijd beluisteren, zet hem dan op ‘herhalen’.

Onderaan deze pagina vind je kinderboeken over de natuur en dieren. Je kunt de boeken bestellen door op de affiliate link te klikken. Dank je wel alvast, wanneer je op deze manier een boek besteld:)

© Muziek, tekst, video: Johanna Brouwers/Toontje Hoger

© Illustraties en foto’s: Educlips, Pixabay

Een jonge olifant.

Een vlinder op je hand.

Een vogel in het groen.

De allermooiste bloem.

Zo gigantisch, zo gigantisch mooi.

Dat is de natuur, dat is de natuur.

Zo gigantisch, zo gigantisch mooi.

Ja, dat is de natuur.

Een hert met een gewei.

Een drukke honingbij.

Een bergtop zo hoog.

De kleuren van een regenboog.

Zo gigantisch, zo gigantisch mooi.

Dat is de natuur, dat is de natuur.

Zo gigantisch, zo gigantisch mooi.

Ja, dat is de natuur.

Ja, dat is de natuur.

TIP

Wil je het thema een ‘milieu-jasje’ geven? Dan is het het digitaal prentenboek ‘Badeendje Bas en de troep in de zee’ misschien wel iets voor jouw groep of klas. Dit boek en bijgaande lessen zijn ideaal om te gebruiken voor Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen! In dit hartverwarmende verhaal komt Badeendje Bas per ongeluk in de zee terecht. Daar ontmoet hij Walvis. Walvis heeft pijn in zijn buik van de troep in de zee. Badeendje Bas verzint samen met Inktvis een plan om hier iets aan te doen. Gelukkig is de Koning van het Land het helemaal eens met de dieren. De zee moet weer schoon zijn! De kinderen zullen al snel Badeendje Bas en zijn vrienden in hun armen sluiten en meedenken hoe niet alleen de zee, maar ook de aarde schoon te houden. De vier liedjes en de lessen maken het tot een mooi geheel.

Inclusief 4 liedjes, dansles, dramales, Boomwhackers Playalong en nog veel meer.

BLADMUZIEK

Het liedje is gezongen in een B groot. Deze toonsoort heeft veel kruizen. Om het je makkelijker te maken (bijvoorbeeld wanneer je het lied wilt spelen op je gitaar of ukelele), heb ik twee opties:

  • In C groot (makkelijke akkoorden en qua toonhoogte ideaal voor kleuters)
  • In A groot, capo 2. Wanneer je het op deze manier speelt, speel je het in dezelfde toonsoort als de video.

SOUNDSCAPE: ZEE

SOUNDSCAPE: BOS en REGEN

SOUNDSCAPE: TUIN

Mooie boeken over de natuur