MIJN LICHAAM

‘Dit ben ik’ is een mooi thema om bijvoorbeeld een schooljaar mee te beginnen. De kinderen leren elkaar kennen, kijken naar elkaar, hoe zie ik eruit, hoe zie jij eruit. De een heeft donkerbruin haar en de ander blond haar. De een heeft blauwe ogen en de ander heeft groene ogen. Daarnaast kun je vragen stellen als welke lichaamsdelen en zintuigen zijn er en wat kun je er allemaal mee doen. Hoeveel armen heb je? Hoeveel vingers? En als ik een lekkere pannenkoek ruik, welke zintuig gebruik ik dan? Kortom, een onderwerp met veel mogelijkheden.

Het lied Mijn lichaam gaat over verschillende lichaamsdelen, zoals armen, benen en ogen. De kleuters ervaren tegelijkertijd een driekwartsmaat, die weer anders klinkt en aanvoelt dan een vierkwartsmaat. De laatste zin van het lied heeft een open eind met een knipoog. Alles is op rijm en het laatste woord mag rijmen op mond … (of niet;). De illustraties van de video zijn getekend door Anna van der Goot. Het lied is geschreven door Johanna Brouwers.

© Johanna Brouwers/Toontje Hoger

Ik klap met mijn handen

en bijt met mijn tanden

Ik spring met mijn benen

en wiebel mijn tenen

Ik tik op mijn knie

en weet je wat ik zie?

Tien vingers, twee oren

een neus en een mond

Twee ogen, twee armen

en aan de achterkant mijn ….

ZINGEN

De kinderen leren het lied Mijn lichaam zingen en tegelijkertijd mee te bewegen met de tekst van het lied: klappen, springen, wiebelen met je tenen. Elke zin van het lied kan uitgebeeld worden.

BEWEGEN

De kinderen gaan heerlijk bewegen/dansen op muziek in een driekwartsmaat. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van jongleersjaaltjes. Natuurlijk kun je ook ander materiaal gebruiken, zoals een eigen sjaal of een (papieren) zakdoekje. Als het maar soepel meebeweegt. Lees ook onze blog over het gebruik van jongleersjaaltjes.

© Mijn lichaam – Muziekactiviteit