KLEURENNOTATIE

Kleurennotatie is een prachtige vorm voor kleuters om via kleuren in aanraking te komen met muzieknotatie. Het basisprincipe van kleurennotatie is een kleur die overeenkomt met een klank ofwel muzieknoot. Bijvoorbeeld: rood staat voor de noot C, oranje voor de noot D etc. Boomwhackers zijn daar een super voorbeeld van en worden al veel gebruikt op basisscholen. De kinderen volgen de gekleurde noten en spelen het lied met handbellen of klokkenspel met gekleurde staafjes (in Boomwhackers kleuren). Heb je een piano of keyboard in de klas? Er zijn Boomwhackers stickers verkrijgbaar die je op de toetsen kunt plakken. Ideaal! Lees meer over kleurennotatie in mijn blog Kleurennotatie.

‘K ZAG TWEE BEREN

Het lied bestaat uit kwartnoten en een paar achtste noten. Achtste noten kunnen wat lastiger zijn om te spelen, maar omdat dit een bekend liedje is, zullen de kinderen het hoogstwaarschijnlijk direct in het juiste ritme spelen. En wanneer ze dit niet doen, is het ook goed. Het gaat om de ervaring: zelf een liedje kunnen spelen met een instrument:)

TWINKLE TWINKLE

Wie kent niet dit lief slaapliedje. Oorspronkelijk komt de tekst van een Engels gedichtje uit 1806. De melodie is zelfs nog ouder! In 1761 geschreven door verschillende componisten, inclusief Mozart! Het lied bestaat uit kwartnoten en halve noten. Dit maakt het vrij makkelijk om te spelen voor de kinderen.

VADER JACOB

Vader Jacob is een kinderliedje dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt, waar het bekendstaat als Frère Jacques. Het lied gaat over een monnik, broeder Jacob, die zich heeft verslapen en echt wakker moet worden, want hij moet de klokken luiden! NB. vergeet niet de B noot te vervangen voor de Bes noot.