Snel en langzaam. Twee begrippen met verschillende betekenissen. Maar niet alleen dat. In welke context ze worden gebruikt, speelt ook een rol. Neem ‘Tijd’ bijvoorbeeld. Staar je continu naar de klok, omdat je graag naar huis wilt? Minuten voelen dan als uren. Heb je de tijd van je leven? Wedden dat je dan zegt: “Goh, wat is de tijd snel gegaan!” Ineens krijgt snel een subjectieve betekenis.

Snel en langzaam zijn ook twee begrippen die in muziek voorkomen. Zijn dit dan ook subjectieve begrippen? Is voor de één een snel tempo te langzaam? En voor de ander een langzaam tempo te snel? Of is snel gewoon snel en langzaam gewoon langzaam. Laten we eens kijken hoe dit zit.

Klankeigenschappen

Klanken zijn op gehoor te onderscheiden in: hoog-laag, kort-lang, hard-zacht en snel-langzaam.  In vakjargon spreken we van muzikale parameters, respectievelijk: toonhoogte, klanklengte, klanksterkte en klankduur. Deze parameters of klankeigenschappen staan nooit los van elkaar. Neem bijvoorbeeld het lied ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen. Welke klankeigenschappen heeft dit lied? Juist! Allemaal! Persoonlijk vind ik dat er één klankeigenschap uitspringt en dat is de snelle gitaarsolo van Brian May.

Feitjes

Een tempoaanduiding in een muziekstuk wordt op twee manieren aangegeven: in het Italiaans en met een getal. Bijvoorbeeld: ‘presto’ is zeer snel, ‘andante’ is matig langzaam en ‘largo’ is zeer langzaam. Het getal achter de term geeft globaal het aantal tikken per minuut aan. Zo is presto 168 – 192 tikken per minuut en largo 40 – 60 tikken per minuut. In de popmuziek wordt een tempo meestal aangegeven met een getal en de Engelse afkorting ‘bpm’ (beats per minute).

Happy

Als je dus klankduur puur beredeneert vanuit Italiaanse termen en/of het aantal tikken per minuut, dan is: ‘Hello’ van Adele met een tempo van 80bpm ‘matig langzaam’ en ‘Happy’ van Pharrell Williams met een tempo van 156 bpm ‘snel’. Daar gaat de subjectiviteit. Toch? Of word je bloednerveus van ‘Happy’, omdat dit tempo je te langzaam is? Tja …

Herkennen

Als het gaat om muzikale parameters ofwel klankeigenschappen dan gaat het maar om één ding: de klankeigenschappen kunnen herkennen en benoemen. Weten wanneer een klank hoog of zacht is. Weten wanneer een klank laag of snel is. Daar gaat het om. Dit zijn objectieve waarnemingen die je een subjectief tintje kunt geven.  Dát maakt muziek zo mooi en krachtig. Ik spring en dans op ‘Happy’ en jij springt en danst op ‘How you remind me‘. Dat mag en dat kan. Eén ding is zeker, we weten beiden dat het tempo snel is. Wat we ermee doen, is aan ons. We geven er onze eigen betekenis aan. Maar dit is weer een heel ander onderwerp. En een andere blog 🙂

Paard en Schildpad

De muziekles Paard en Schildpad heeft SNEL en LANGZAAM als thema. De kleuters ervaren o.a. via het zingen van twee kinderliedjes wat snel en langzaam is in muziek. Het tempo van het liedje ‘In galop’ is vlot en heeft een vrolijk country ritme. Paard galoppeert in een vaart de heuvel op en af. De muziek van ‘Kleine schildpad’ is langzaam. Schildpad loopt op zijn gemak en neemt de tijd. Voor meer informatie over deze leuke les, ga naar onze website pagina Muzieklessen.

 

Leave a Reply