“Zet die muziek eens zachter!”, “Oh, lekker nummer, draai die volumeknop eens omhoog”, “Wat zeg je? Ik kan je echt niet verstaan”, “Jongens en meisjes, niet schreeuwen, mijn oren doen nog zeer!” Wanneer is hard té hard, kun je je afvragen. En daarbij, wat doen harde muziek en geluiden eigenlijk met je?

Gierende gitaren

Het hard of zacht spelen van muziek wordt dynamiek genoemd. We kunnen muziek mooier en interessanter maken met deze twee klankeigenschappen. Muziek zonder dynamiek is saai. Je gaat je beslist vervelen. Als de violen aanzwellen of elektrische gitaren gieren halverwege je lievelingslied lied, zweept je dit gegarandeerd op. Hier zat je stiekem op te wachten. Op dat ene moment. De volumeknop gaat een tikkie harder. Yes! Kippenvel!

Decibel

Maar wanneer is hard gewoon hard en wanneer is hard té hard en krijg je er hoofdpijn van? Hoe belangrijk dynamiek ook is in muziek en is ‘ff’ (fortissimo= zeer luid) onmisbaar in een groot aantal muziekstukken, er zijn grenzen. Wist je dat 74% van de orkestmusici gehoorproblemen ontwikkelen? Voor popmusici ligt dat rond de 55%. Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Een decibel is een maateenheid, afgekort als dB, om aan te geven hoe hard een geluid is. Lawaai op het schoolplein heeft een dB van 85. Een drilboor en muziek op je koptelefoon 95 dB. Een popconcert en een laag overvliegend vliegtuig een dB van 110! Kan het nog erger? Jawel. Het geluid van een heavy-metal-concert wordt vergeleken met een brandweer met sirene aan: 120 dB!

Piep

Heb je dit ook wel eens ervaren na een keigaaf concert? Een irritante piep in je oor? Ach, een nachtje slapen en dan is die piep weg. Waar. Echter, die piep is een eerste teken dat kan leiden tot gehoorschade. Moet je jezelf wel regelmatig bloostellen aan harde geluiden. Als het je vak is, bijvoorbeeld DJ of concertviolist dan hebben je oren het zwaar te verduren en doe je er waarschijnlijk alles aan om je gehoor te beschermen. Sta je vrijwillig precies voor de speakers bij een concert dan kun je jezelf de vraag stellen of dit verstandig is.

Tips

Voorlichting helpt. De Nationale Hoorstichting geeft een aantal tips om je oren te beschermen: oordoppen, neem af en toe een pauze en verlaat de muziekzaal, sta minimaal twee meter van speakers vandaan, koop een veilige koptelefoon en stel een volumebegrenzer in. Je kunt ook een oorcheck doen via www.oorcheck.nl. Zo voorkom je kans op gehoorschade en kun je nog steeds genieten van harde muziek. Want, laten we eerlijk zijn, die ene fantastische knoertharde gitaarsolo wil je toch de rest van je leven blijven horen? Zonder ruis in je oren …

De fanfare

De muziekles ‘De fanfare’ heeft HARD en ZACHT als thema. De kleuters ervaren via zingen, bewegen en muziekactiviteiten wat hard en zacht is in muziek. Het lied De fanfare gaat over twee bijzonder fanfares: de één maakt geen lawaai en de ander juist veel lawaai. Hoe dit kan? In de ene fanfare speelt een muis de trompet, een vis de klarinet en een poes de saxofoon. In de andere fanfare speelt een leeuw de trompet, een paard de klarinet een koe de saxofoon … Voor meer informatie over deze muziekles, ga naar onze website pagina Muzieklessen.

Leave a Reply